Zorgaanbod

Psychosociale Therapie
Het omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen en heeft raakvlakken met cognitieve gedragstherapie, humanistische psychologie, psycho analyse en systeembenadering.

De relatie tussen jou en ons als therapeut vormen de kern van de therapie. Niet de juiste techniek of de juiste interventie bepalen het succes van de therapie, maar de manier waarop jij en wij als therapeut omgaan met de (on)mogelijkheden tijdens de therapie. Sleutelwoorden zijn daarbij respect en veiligheid tijdens de gesprekken.

Het uitgangspunt is om jouw lichaam en geest in balans te brengen om een zo'n geharmoniseerd leven te hebben. Wij als therapeut werken vanuit een betrokken houding om jou te ondersteunen in jouw proces. Het komt erop neer dat wij als therapeut ons vooral richten op de mens achter jouw klacht en niet alleen op jouw klacht.

Het kan zijn dat er negatieve overtuigingen zijn of dat jij jezelf op een bepaalde manier wil beschermen, door bepaald gedrag of gedachtepatronen. Deze beschermingsmechanismen zijn vaak na verloop van tijd niet meer nodig en geven in het heden juist klachten. De meeste therapiesessies zullen er dan op gericht zijn om jou weer in contact te brengen met jezelf en dan vooral de wijsheid in jezelf, in jou als mens.

Eerst is het wel zaak om ‘opruimwerkzaamheden’ te verrichten, anders blijven oude angsten, boosheid, verdriet en overtuigingen je leven beheersen. Met als doel dat jij weer zicht gaat krijgen op wat voor jou echt belangrijk is en wat jij daarvoor nodig hebt.

EMDR
De behandeling van nare ervaringen (zoals een inbraak of overval, verkeersongeval, lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, verlies van een kind of geliefde, ziekte) was in het verleden vaak ingewikkeld, langdurig en vaak ook zonder succes.

De laatste ontwikkelingen op het gebied van verwerking van psychotrauma maken duidelijk dat de verwerking van traumatische behandelingen in bepaalde gevallen aanmerkelijk kan worden versneld door het toepassen van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Met EMDR kan het aantal sessies aanzienlijk terug worden gebracht bij enkelvoudige nare of traumatische ervaringen. Vastgesteld is dat de werking ook lange tijd na de behandeling nog steeds effectief is. Bij maar liefst 90% van de cliënten die Praktijk InMens heeft bezocht voor de verwerking van psychotrauma is EMDR helpend geweest.

Rouw en Verlies
Er zijn verschillende fases van rouw en verlies waar eenieder doorheen kan gaan, ongeacht het ‘soort’ verlies. Het kan het overlijden van een dierbare zijn, een scheiding, maar ook een ernstige ziekte, ongewenst kinderloos zijn of een ouder die er emotioneel gezien niet voor je was.

Rouwtherapie kan jou opleveren dat je de mogelijkheid krijgt om je gevoelens, je denken en handelen meer op elkaar af te stemmen. Gevoelens van somberheid, angst en spanning beter te begrijpen en baas te worden. Meer in contact te komen met je emoties, gevoelens en gedachten. Het verlies als onderdeel van jouw leven te gaan integreren/anders vast te gaan houden. Jacqueline Schots-de Ruig is gespecialiseerd in rouw en verlies en ondersteund je graag hierbij.

Wij helpen jou bij onder andere:
- Angstklachten
- Concentratieproblemen
- Depressieve klachten
- Onrust
- Onzekerheid
- Overspannenheid en burn-out
- Laag zelfbeeld
- Paniekaanval
- Perfectionisme
- Relatieproblemen
- Rouwverwerking
- Studieproblematiek
- Traumatische ervaringen


Waarom in therapie bij Praktijk InMens te Enschede?

Boos, bang, verdrietig: deze gevoelens kun je krijgen wanneer je erachter komt dat je het niet alleen kunt "oplossen", hoe graag je dat ook zou willen. Dan gaan er dagen, weken of soms maanden overeen voordat je geaccepteerd hebt dat je hulp kunt gebruiken. Dat is de eerste stap.
En wie weet, kun je bij ons in de praktijk de volgende stap zetten. Hoe fijn zou het zijn om langs te komen en je probleem op tafel te leggen? "Alsjeblieft, dit is mijn probleem, los het op, heel graag, liever vandaag dan morgen." Wij bespreken graag met jou wat jij wilt, hoe jij je wilt gaan voelen en hoe je daar wilt komen. Wij ondersteunen je daarbij.

Wanneer beter niet
Bij een crisis of acute problematiek raden wij aan dit direct te bespreken bij de huisarts die verdere stappen kan nemen. Soms is dan de hulp van een psychiater nodig of krijg je te maken met de crisisdienst. Ook wanneer er sprake is van verslavingsproblemen, geweld of agressie problematiek en/of ernstige persoonlijkheidsproblematiek bestaan speciaal daarvoor opgerichte instanties die in deze situatie vaak de meest passende behandelmogelijkheden bieden.

Tarieven
Intakegesprek - Individuele therapie - EMDR: € 95,00 per sessie (45-60 minuten). Vrijgesteld van BTW. 
Na de afspraak heb je de mogelijkheid om te pinnen of contant te betalen. 

Vergoeding zorgverzekeraar
Veel zorgverzekeraars vergoeden therapie bij Praktijk InMens geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. Kijk op de website van de NFG voor meer informatie. Voor begeleiding door een psychosociaal therapeut (Praktijk InMens) is een doorverwijzing van de huisarts niet nodig. Je kunt rechtstreeks een afspraak maken. De factuur ontvang je na de afspraak per e-mail, zodat je deze kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar. Praktijk InMens is geregistreerd bij de NFG en bij zorgverzekeraars vallen wij onder complementaire hulpverlening.

Vergoeding werkgever
Hebben klachten invloed op je werkzaamheden maar zijn ze niet direct door het werk zelf ontstaan, dan zijn werkgevers vaak bereid, ter voorkoming van langdurig ziekteverzuim, de kosten van begeleiding voor hun werknemers te vergoeden.

Investering in jezelf
Wanneer jij, in samenspraak met Praktijk InMens, besluit te starten met een traject van therapie, volgt een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek bepaal je, in overleg, hoe jij jouw hulpvraag samen met ons als therapeut gaat onderzoeken en zal er verder worden gekeken naar jouw hulpvraag. Een goede intake maakt het mogelijk om in een traject van therapeutische begeleiding effectief te werken. De gegevens die je verstrekt zullen daarbij vertrouwelijk worden behandeld.

Afspraak afzeggen
Mocht je verhinderd zijn voor een afspraak, dan verzoeken wij je vriendelijk dit ten minste 24 uur voor de afspraak te laten weten. Op die manier is het voor ons mogelijk een andere cliënt in te plannen. Indien binnen 24 uur de afspraak wordt afgezegd, zijn wij genoodzaakt de kosten hiervan in rekening te brengen.